"Ми раді вітати вас на нашому сайті!"

Меню сайту
Корисні посилання














Свята та події
Форма входу
Архів записів

Головна » 2017 » Лютий » 23 » Генетичний код – рідна мова
21:18
Генетичний код – рідна мова

Мова росте елементарно,

разом з душею народу

                   І.Франко

            Як море починається з річки, так українське слово набирало сили на пергаментах Нестора Літописця, шліфувалося у творах Г.Сковороди, поглиблювалось під пером І.Котляревського, особливо Т.Шевченка, удосконалювалося пізніше І. Нечуєм-Левицьким, П.Мирним, М.Коцюбинським, Лесею Українкою та багатьма іншими видатними українцями.

            Сучасний світ знає, що державність є універсальною формою об’єднання людей в одне ціле, в один народ. Це важливий чинник самовизначення нації, надійна основа розвитку країни. 21 лютого представники всіх націй і народностей відзначили Міжнародний день рідної мови.

    Урочисте святкування цієї визначної дати відбулося у Яготинській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1.   Протягом тижня проводилися тематичні уроки, виховні години, на яких учні поглиблювали свої знання про мову, її розвиток, місце серед інших мов світу, а також знайомилися з шляхами підвищення культури мовлення, з мовними обов’язками громадян, з державними документами, що стосуються української мови.

            Година мовознавства на тему «Яка ж багата рідна мова» була проведена учнями 10-А та 7-Б класів (вчитель Алдакімова Л.Л.) разом з міською бібліотекою та завідуючою флігелем - музеєм Т.Шевченка Гусак Л.С . Під час заходу ведучі розповіли учням історію виникнення свята.  Також наголосили на тому, що це один із тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частинкою свого великого народу, посіяти в своєму серці хоча б одну зернину любові до рідної мови. Звучали вірші сучасних поетів та рядки із творів Т.Шевченка, Л.Українки, В.Симоненка, І.Франка.

Свої уміння, навички, ерудицію, кмітливість показали команди «Мовознавці» та «Розумники» 4-Б класу (вчитель Цибуля Н.М.) під час турніру знавців рідної мови. Діти розширили знання про красу і багатство української мови. Учні 2-Б класу (вчитель Іваненко О.П.) пізнавали багатство української мови в ході інтерактивних ігор «Мовні хвилі», «Якого кольору слова». Разом з учнями 6-Б класу (вчитель Твердохліб Н.І.) вони вслухалися в мелодію рідного слова, розкривали його багатства та таємниці, переглядаючи відео, даючи відповіді на питання мовної вікторини. Перегорнувши сторінки усного журналу «Перлинки рідної мови», учні 3-А класу (вчитель Перетятько Н.М.) відчули всю красу і велич рідного слова. Серед учнів 3-Б класу (вчитель Радіонова Н.Г.) відбувся конкурс знавців української мови «Я люблю рідну мову», який ще раз підкреслив, що мова для кожної людини – це життєдайне джерело, з  якого вона черпає свою енергію, життєву силу. На  святі «Ти наше диво калинове, кохана українська мова» у 1-Б класі (вчитель Ковальова Л.О.) першокласники пірнули у глибини української народної творчості, мандрували сторінками дитячих книг про мову. Учні 1-А класу (вчитель Придибайло Л.В.) співали пісні, декламували вірші, розгадували ребуси, відгадували загадки, читали скоромовки, чистомовки на ранку  «Рідне слово – диво калинове». Мова – це великий дар. Лише засобами порозуміння не вичерпується значення мови. Про це довели дев’ятикласники на конкурсі знавців рідної мови «Слово до слова – це рідна мова» (вчитель Шевченко Л.М.). «Без мови в світі нас – нема!»  вели дискусію учні 6- А класу (вчитель Алексеєнко Н. М.), свої думки підтверджували висловами відомих письменників. Всі учні школи перевіряли власні знання рідної мови при написанні диктанту «Україна - наша земля, наша Батьківщина». Кожен класний колектив випустив тематичну святкову газету до Міжнародного дня рідної мови.

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Виховуючи в собі справжню людину, кожен повинен звести у своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб – мова. Тож уболіваючи за майбутнє, прагнучи бачити наших дітей і онуків щасливими, долучаймося до великої справи збереження нашого генетичного коду – рідної мови!

           

       

Переглядів: 586 | Додав: AndriyS2012 | Рейтинг: 0.0/0