"Ми раді вітати вас на нашому сайті!"

Меню сайту
Корисні посилання














Свята та події
Форма входу
Архів записів

Головна » 2015 » Листопад » 26 » День української писемності та мови
16:19
День української писемності та мови

                                                                                                       Цвіти і смійся, рідне слово!

                                                                                                        У серці щирому звучи!

                                                                                                         Моя чарівна, рідна мово,

                                                                                                         Лети над світом, не мовчи!

 

Для людини будь-якої нації найвищий сенс життя у тому, аби не цуратися свого роду, не соромитися походження, ніколи не забувати рідної мови.

      9 листопада – День української писемності та мови. Це одне з наймолодших державних свят. Його запроваджено 1997 року за ініціативою Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка. У листопаді 1997 р. був виданий указ Президента України “Про День української писемності та мови”. Свято відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – першого українського історика, видатного письменника та мислителя, ченця Києво-Печерської лаври, послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

      Для відзначення цього свята у школі було проведено урочисті лінійки для учнів 1-4 класів та 5-11 класів. З вуст учнів лунало мелодійне рідне слово. Директор школи В.М.Шльончик наголосила про те, що найбільшим, найдорожчим скарбом кожного народу є його мова, яку необхідно любити, плекати, шанувати та закликала всіх бути гордими за свою мову, свій народ.

      О 11:00 годині учні та вчителі школи приєдналися до написання Всеукраїнського радіодиктанту  національної єдності «Радіодиктанту національної єдності – п'ятнадцять  років». Кожен з присутніх зміг перевірити свої знання рідної мови.

      В цей день учні 10 класу (вчитель Твердохліб Н.І.)презентували за круглим столом витоки української писемності, а учні 9-Б класу (вчитель Костенко Л.С.) змагалися в конкурсі-вікторині «Чи знаєш ти рідне слово?». Свято рідної мови для початківців підготували учні 4-А класу (вчитель Придибайло Л.В.).

      Кращі знавці рідної мови випробували свої уміння і навики в І етапі Всеукраїнського конкурсу імені П.Яцика. Протягом тижня в кожному класі були проведені заходи до Дня рідної мови: конкурси, вікторини, ігри, усні журнали, заочні подорожі, марафони, квест. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є.

           Людині визначено Богом місце народження, країна, небо ; вона не може нічого того поміняти, як не може поміняти саму себе. А якщо щось із того призначеного їй, поміняє, то не на краще, бо чуже ніколи не буває кращим. І куди б ти не пішов – твоя Батьківщина, земля твоя, твоя мова, твій народ завжди будуть з тобою.

 

 

Переглядів: 813 | Додав: Ludmila | Рейтинг: 0.0/0