"Ми раді вітати вас на нашому сайті!"

Меню сайту
Корисні посилання














Свята та події
Форма входу
Архів записів

Головна » 2016 » Березень » 10 » Шевченківські дні
14:37
Шевченківські дні

                                                                                                                                                                                                            Благослови той день і час,

Коли прослалась килимами

                                                                                                                                                                                                            Земля, яку сходив Тарас

                                                                                                                                                                                                               Малими босими ногами…

        В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє людство, до яких належить й ім’я великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка. Весь свій могутній талант він присвятив служінню народові. І сьогодні, живучи у вільній незалежній державі, ми з гордістю згадуємо великого Кобзаря. Бо він увібрав у себе безсмертне дихання душі. Бо він такий великий і незбагненний, як життєдайний дощ, як весняний вітер, як ясне сонце, як щедра рідна земля. З минулого віку й до наших часів, а далі – у майбутнє, у нові віки.

         Україна у долі своїй має такий день – 9 березня. День, який знаменував у історичному розвитку початок нового відліку, день, який явив світові 1814 року Великого сина України, геніального поета і художника, гуманіста – просвітителя і громадського діяча, мислителя і Пророка, полум’яного борця за щастя людства.

Традиційно березень розпочинається Шевченківськими днями, бо

 Навесні, коли тануть сніги

 І на рясті засяє веселка,

Повні сили й нової снаги

Ми вшановуєм пам’ять Шевченка.

       У Яготинській ЗОШ І- ІІІ ступенів №1 цей тиждень розпочався єдиним уроком, приуроченним до Дня народження Кобзаря. З 1 – по 5 березня в школі пройшли Шевченківські читання. Святково прибраний зал. На стіні портрет Т.Г.Шевченка, прикрашений вишитим рушником. Праворуч – столик для книжок (різноманітні видання Кобзаря). Ліворуч - розміщена виставка ілюстрацій до творів письменника. Всі учасники одягнені в українські вишиванки. Учні читали твори  Шевченка та сучасних поетів про Кобзаря. Під звуки ліричної пісні «Думи мої…» розпочався конкурс читців, з уст учнів звучала незрівнянна музика української мови, за­пах квітучих вишневих садків, пірамідальні тополі над білими хатами — все це в поезії Шевченка. Кращі читці Гвоздяний А. (3-А клас), Коновалова Д. (8 клас), Дядіна К. (7-А клас), Рудь І. (9-А клас), взяли участь в районному конкурсі на краще читання віршів Т. Г. Шевченка. Для учнів 1-4 класів (вчителі Цибуля Н.М., Радіонова Н.Г.) був проведений ранок «Тарасові шляхи». Діти мали змогу поринути у дитинство малого Кобзаря: розповіді, сцени, вірші, презентація. Старшокласники провели усний журнал «Думи мої, думи мої…» (9-А клас класний керівник Пророченко Н.А.). В кожному класі пройшли виховні години «Великий Кобзар». Учні 10 класу провели літературний вечір «Зустріч з Кобзарем». Діти з захопленням розглядали твори юних художників «Шевченка твори пензлем я малюю».  Минають роки, спливають століття, а Т.Г.Шевченко залишається жити у пам’яті кожного українця. Його безсмертне ім’я, неповторні твори ось уже скільки років живуть у серцях народу, його мріях і сподіваннях, пробуджуючи у людей щирі і благородні почуття.

 

Переглядів: 495 | Додав: Ludmila | Рейтинг: 0.0/0