"Ми раді вітати вас на нашому сайті!"

Меню сайту
Корисні посилання














Свята та події
Форма входу
Архів записів

Головна » 2018 » Вересень » 30 » Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек
17:06
Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек

                                                        «Людина народжується на світ не для того,    
                                                      щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина
                                                      народжується, щоб лишити по собі слід
                                                      вічний».                      
                                                                                            В. Сухомлинський.

    
    Щороку 28 вересня в Україні та світі відзначають день народження людини, творчість якої – унікальне явище в українській і світовій педагогіці. Це відомий педагог, письменник Василь Олександрович Сухомлинський. Його легенди, бувальщини, оповідання, казки мають велику естетичну цінність. Він писав про добро, бо сам був доброю людиною і дуже хотів такими бачити своїх учнів. На прикладі свого життя Василь Олександрович учить і нас, дорослих, і дітей переживати почуття радощів чи суму, співчуття чи гордості, ласки чи ненависті, учить своїми творами, як жити на світі, як бути справжньою людиною, як творити і любити добро на цьому світі.
28 вересня, в день 100-річчя з дня народження великого педагога, дитячого письменника, 3-А клас (класовод Придибайло Л. В.) помандрував у «Театр казок» за творами Василя Сухомлинського. «Василь Олександрович прожив досить коротке життя. Він був як метеорит, що з’явився на небосхилі педагогічної науки і дуже швидко згорів. А творчість його залишилась нам у спадок», - такими словами розпочала зустріч учнів з автором казок бібліотекар Клавдія Іванівна. Переглядаючи відео «В. О. Сухомлинський – дитячий письменник», діти пройшли стежками його життя і творчості.
А далі розпочав свою роботу «Театр казок», де головними героями були самі учні. І ось почалась інсценізація казки «Зайчик та Місяць».  ...Зима. Мороз. Холодно. Замерз  Зайчик (Даницький А.), ніде сховатися. Мороз (Руденко В.) та Вітер (Кузміна В.) посилають його до Місяця (Приходько В.), щоб він зігрів його своїми промінцями. Під пісню «Місяць по небі ходить» Місяць відводить Зайчика до великої копиці сіна...  Отже, герої казок видатного педагога –письменника зовсім поряд. Вони казкові й водночас реалістичні. Вони збуджують дитячу думку, навчають бачити в буденному прекрасне, розвивають не тільки уяву, мислення, а й виховують позитивні моральні якості.
 Переглянувши  відео інсценізації казки «Сьома дочка», діти зрозуміли, що для мами важливі конкретні справи, а не красиві лагідні слова.  Письменник-педагог порушує в цьому творі важливі проблеми сімейного виховання: стосунки дітей з матір’ю, їхнє ставлення до рідної неньки. Твори Василя  Сухомлинського змушують дітей замислитись: як вести себе в житті, як вирости добрими, чуйними, працьовитими, щоб любити тата й маму, рідну домівку, нашу велику прекрасну Батьківщину. У його казках немає «рецептів» від поганих вчинків, але вони «лікують» своєю педагогічною спрямованістю, моральністю, гуманністю...
У 2-Б класі (класовод Цибуля Н. М.)  було проведено бібліотечний урок за творами В. О. Сухомлинського «Людина красива не словами, а добрими ділами». І ця зустріч була присвячена його творчості. Шкільний бібліотекар Лисюк К. І. ознайомила учнів із життям і творчістю видатного педагога, письменника. Діти зазделегіть вивчили вірш Г. Орла «Шана педагогу-творцю» і з радістю його декламували. Працюючи над оповіданням «Красиві слова і красиве діло», діти не тільки слухали, а й відтворювали зміст прочитаного, читали текст в дійових особах, визначали головну думку твору, добирали прислів’я про красиві слова і красиві вчинки. Незвичайні порівняльні звороти використав письменник у цьому оповіданні. Тонкий психолог, він змушує молодших школярів вчитуватись, вслухатись в українське слово. Його художні твори позбавлені прямого дидактизму. Вони спонукають розум і почуття дитини до аналізу вчинків літературних героїв, до відповідних висновків, викликають бажання наслідувати їх або, навпаки, чинити по-іншому.
У бібліотеці оформлено виставку «Мудрі книги педагога-мислителя». Школярі із великим задоволенням розглядають його книги, перечитують їх вдома або в бібліотеці. А у кого є талант до малювання, малюють до творів картини. За своє життя В. Сухомлинський написав багато книг – біля сорока, близько 500 статей, 1500 казок та оповідань, що друкувались у різних виданнях. Праці педагога видано 53-ма мовами світу. Його творча спадщина вражає своєю багатогранністю. Майже до кожного уроку можна знайти у Сухомлинського оповідання чи казку, які глибше розкривали б тему уроку.
Це була людина високого поетичного дару. Василь Олександрович говорив: «Це щастя – бути вчителем, бо завжди повторюєш себе в дітях». І це справді так. Великий педагог живе в нашій пам’яті.

 

Переглядів: 570 | Додав: AndriyS2012 | Рейтинг: 0.0/0